O nama

Udruga Košarkaška amaterska liga – KOALA osnovana je 20. kolovoza 2008. godine na inicijativu skupine košarkaških entuzijasta. Udruga je upisana u registar udruga Republike Hrvatske 04. rujna 2008. Osnovni plan i cilj udruge jest omogućiti bavljenje košarkom kao vrlo atraktivnim sportom svima onima koji tu potrebu ne mogu realizirati kroz košarkaške klubove u Zagrebu i njegovoj okolici. Sekundarni cilj udruge jest potaknuti ljude na rekreaciju bez obzira na starosnu dob.
U tu svrhu organizatori KOALE pokrenuli su dva natjecanja: Veteransku ligu, u kojoj se natječu igraći stariji od 35 godina i Amatersku ligu, koja je otvorena za igraće mlađe od 35 godina. Ove sezone organizirano je natjecanje u Amaterskoj ligi. Udruga je neprofitabilna i financira se putem članarina sudionika natjecanja, te donacijama i sponzorstvima. Cjelokupni  prihod koji udruga ostvari namijenjen je isključivo u svrhu što bolje organizacije natjecanja, te podmirenju troškova nastalih organizacijom natjecanja.
Tijela udruge čine: skupština, izvršni odbor, predsjednik, dopredsjednik i tajnik udruge. Radom Udruge rukovodi Izvršni odbor na čijem čelu je predsjednik koji se bira na mandat od četiri godine. 

Djelatnosti udruge su:

 • planiranje rada u cilju uključivanja što većeg broja ekipa u natjecanja košarkaškog amaterskog sporta
 • organizacija natjecanja u košarkaškom amaterskom sportu
 • informiranje javnosti o radu udruge, natjecanjima, prigodnim manifestacijama
 • izdavanje priopćenja iz područja svoje djelatnosti
 • promocija u medijima u svrhu popularizacije amaterske košarke
 • jačanje suradnje sa srodnim organizacijama u gradu Zagrebu i Hrvatskoj 

Prava i obveze članova udruge su:

 • sudjelovanje u radu svih tijela udruge, na način određen statutom i aktima udruge
 • bavljenje aktivnostima udruge
 • plaćanje članarine
 • čuvanje i podizanje ugleda udruge u javnosti i među njenim članovima
 • čuvanje materijalnih dobara udruge i izvršenje preuzetih obveza

Tijekom proteklih sezona u Amaterskoj KOALA ligi nastupalo je prosječno tridesetak momčadi sa ukupno preko 500 igrača. Ukupan broj odigranih utakmica tijekom sezone premašuje brojku 200. Sve utakmice igraju se u dvorani ŽKK Medveščak, Zagrebački Velesajam, Av. Dubrovnik 15, paviljon 25.

Momčadi:
Arizona Divlje Mačke, BAUERFEIND, BGS, BIGRAF, Enikon, Fortunal, FULIR, HOK, HOK-Devil’s Advocates, INTIS, KREDITNA UNIJA ZAGREB, KYOCERA, MEDiLAB, MORH, NOSS Tkalča, OD-DO, PBZ d.d., Silent Warriors, TESLA, UZKS i ZABA.

Od igrača uključenih kroz momčadi u sustav KOALE većinu čine igrači između 25 i 35 godina, kao i igrači stariji od 35 godina. Ponosno ističemo da se među navedenima nalazi oko 20-tak bivših prvoligaških igrača i reprezentativca (Vladan Alanović, Danko Cvjetičanin, Albert Karner, Davor Marcelić, Damir Milačić, Veljko Mršić, Ivica Marić, Siniša Mesić, Siniša Medenica, Igor Lukačić, Josip Sesar, Marko Šamanić i mnogi drugi).

Skoči do alatne trake