EUROLIGA I ABA LIGA „KOPIRAJU“ KOALU

Protekli vikend smo u Zagrebu gledali Super Cup ABA lige koji je igran po izmjenama pravila igre koje je usvojila Euroliga i ABA liga.

U natjecanjima Eurolige i ABA lige više se neće koristi strelica za promjenljivi posjed lopte. Utakmica i svi produžetci započinju podbacivanjem lopte u središnjem krugu. Momčad koja stekne prvi posjed lopte na utakmici nakon početnog podbacivanja lopte imati će pravo na posjed lopte na početku četvrte četvrtine. Suparnička momčad ima pravo na posjed lopte na početku druge i treće četvrtine.

Situacija za podbacivanje lopte je kada: je dosuđena držana lopta, lopta izađe izvan graničnih crta i suci su u nedoumici ili se ne mogu složiti tko je od igrača posljednji dotaknuo loptu, obje momčadi naprave prekršaj slobodnog bacanja prilikom posljednjeg ili jedinog slobodnog bacanja, se lopta zaglavi između obruča i ploče (osim između slobodnih bacanja ili nakon zadnjeg ili jedinog slobodnog bacanja iza kojeg slijedi ubacivanje lopte sa bočne crte, lopta postane mrtva, a nijedna momčad nema posjed nad loptom ili ima pravo na posjed lopte, nakon poništavanja jednakih kazni ne preostane nijedna kazna za administriranje, i kada nijedna momčad nije imala posjed nad loptom ili imala pravo na posjed lopte prije prve pogreške ili prekršaja. Do sada su se takve situacije rješavale prema strelici za promjenljivi posjed lopte, a od sada će se rješavati podbacivanjem lopte.

KOALA liga je od svog osnutka imala pobacivanje lopte i isti posjed lopte na početku četvrtina. Drago nam je da smo u ovom segmentu bili ispred vremena, jer smatramo da je sportski da momčad u skoku osvoji posjed lopte, nego da loptu dobije administrativnom odlukom. Podbacivanje lopte je jedan od simbola košarke.

U Euroligi i ABA ligi tehnička pogreška više neće ulaziti u zbroj momčadskih pogrešaka (bonus).

Ove izmjene pravila igre primjenjivati će se samo u Euroligi i ABA ligi, dok će u natjecanjima pod okriljem FIBA-e (HKS-a) sve ostati kako je i bilo prošle sezone.

Attachment

Skoči do alatne trake